Proste drinki z piwem – z którymi dasz sobie radę

  • Shandy drink – przepis i składniki
    Znajdziecie tutaj kilka ciekawych przepisów na drinki z piwem zmieszanych z różnego rodzaju napojami niealkoholwymi i alkoholowymi. Możecie kupić gotwe dhany ale warto także przygotować je samemu z ulubionych składników.
  • Black Velvet drink – przepis i składniki
    Drink to ciekawe połączenie ciemnego piwa z szampanem, drink idealnie nadaje się na różnego rodzaju przyjęcia. Warto skosztować tej pysznej mieszanki.
  • Hangman’s Blood drink – przepis i składniki
    Drink to jedna wielka mieszanka kilku alkoholi, drink jest raczej przeznaczony dla osób, które lubią mocno alkoholowe drinki. Poza tym drink który może nie posmakować każdemu, lecz warto go spróbować.
  • Michelada drink – przepis i składniki
    Jest to bardzo ciekawe połączenie jasnego piwa z sokiem pomidorowym oraz dodatkiem ostrych sosów. Mieszanka ta jest warta polecenia zwłaszcza fanom Krwawej Mary czy też innych drinków z dodatkiem ostrego sosu.
  • Yorsh drink – składniki i przepis
    Mieszanka piwa z wódką, pochodzenia rosyjskiego gdzie jest spożywana podczas wszelkiego rodzaju imprezach. Znany również jako Mora Grog, mieszanka której warto spróbować.
  • U-Boot drink – przepis i składniki
    To ciekawe połączenie ze sobą piwa i wódki w jednej z wersji którą jest wersja typowa dla naszego regionu, posiada ona kilka innych interesujących odmian które również warto przetestować.
  • Dark & Stormy cocktail – składniki i przepis
    The Dark and Stormy to napój, który pojawił się na wodach Karaibów, gdzie rum jest obfity, podobnie jak żeglarze. Aby zrobić Dark and Stormy – potrzebujemy tylko trzy składniki, ale dużo przypraw – preferowaną marką jest rum Gosling’s Black Seal, ale tak naprawdę każdy ciemny rum się nada. Drink powstał na karaibach.
  • Perfect Storm drink – składniki i przepis
    Przez Mrocznego N”Stormy faktycznie jest zastrzeżona recepta-można zrobić mix rumu, limonki i imbiru mieszankę piwa z Black Seal Rum Gosling. Tego samego nie można powiedzieć o tej pikantnej wariacji na temat klasyki, która dodaje do mieszanki goryczkę Angostura. Niewielka zmiana sprawia, że ​​napój zmienia smak, dodając intensywne aromaty i nuty ziołowe, i pozwala nam polecić wiele innych ciemnych rumów do użycia.
  • Moscow Mule drink – przepis i składniki
    Moscow Mule uznawany jest za najstarszy drink z wódką na świecie. Receptura powstała w 1941. w USA, na bazie wódki marki Smirnoff. Wódkę zmieszaną z piwem imbirowym, a takie połączenie spopularyzowało czystą wódkę poza jej tradycyjnym obszarem występowania.

Drinki z piwem to ciekawa grupa do której zaliczamy wiele interesujących mieszanek. Jedną z najpopularniejszych są drinki z piwem i wódką, do których to zaliczamy całkiem sporo przepisów. Pochwal się przed znajomymi znajomością tego rodzaju drinków.

Znajdziecie na naszej stronie wiele inspirujących przepisów na różnego rodzaju czy to drink z piwem i wódką, czy też ciekawe mieszanki z piwem imbirowym do którego należy całkiem spora grupa ciekawych drinków, jakie wam przedstawimy.

Drinki z piwem – ciekawe i interesująca grupa mieszanek

Piwo samo w sobie jest dość popularnym napojem zwłaszcza w Polsce i krajach słowiańskich, gdzie spożywane są dość spore ilości złotego trunku. Większość drinków na bazie piwa to proste mieszanki w dużej mierze zmieszane z wódką.

Podczas przygotowywania drinków w których stosujemy piwo oraz wódkę, wódka odgrywa rolę bardziej zwiększającą procent naszego napoju. Popularnym przykładem tego rodzaju jest U-Boot w którym to kieliszek wódki jest wrzucany do kufla z piwem. Podobnym do niego jest Yorsh w którym to po prostu wlewamy wódkę do piwa i mieszamy.

Ciekawe są również odmiany U-Boot drinka pochodzące z innych krajów, przykładowo w Meksyku zamiast kieliszka wódki stosuje się Tequilę, a drink nazywa się tam Submarino. Natomiast w Szwecji stosuje się połączenie z Jägermeister, a w Grecji wódkę zastępuje whiskey.

Równie ciekawe drinki z piwem imbirowym

Odchodząc od klasycznych piw, piwo imbirowe to często stosowany składnik w wielu ciekawych mieszankach. Przykładem połączenia tego piwa z ciemnym rumem są Perfect Storm oraz Dark and Stormy. Te dwa dość popularne drink znajdziecie na naszej stronie i z pewnością dacie sobie radę z ich przygotowaniem.

Jak i w przypadku zwykłego piwa tak i w przypadku imbirowego mamy do czynienia z mieszanką z dodatkiem wódki oraz dodatku soku z limonki, a drinkiem tym jest Moscow Mule. Występują również drinki z piwem pale ale oraz połączenie ciemnego piwa z lagerem. Znajdziecie wiele ciekawych przepisów na mieszanki z piwem imbirowym.

Piwo – poznajmy ten składnik

Nie ma co ukrywać jest to jeden z najstarszych i najchętniej spożywanych alkoholi na świecie. Z ciekawostek piwo jest na trzecim miejscu spośród napojów wyprzedza je tylko woda oraz herbata. Rozróżniamy piwa na ciemne, lager, owocowe, pszeniczne oraz pilzner. Rodzajów piw jest bardzo wiele ale to są podstawowe piwa ale są piwami górnej fermentacji a lager dolnej.

Jest wytwarzana poprzez wrzenie i fermentację skrobi, pochodzącej głównie z zbóż ziarna najczęściej ze słodowanego jęczmienia, pszenicy, ryżu, owsa czy kukurydzy. Większość piw warzy się z chmielem, który nadaje piwu goryczki oraz dodatkoewych smaków. Działa on również jako naturalny środek konserwujący i stabilizujący. Zamiast chmielu można zastosować kaszę, owoce lub zioła. Naturalne nasycenie piwa dwutlenkiem węgla jest często usuwane i zastępowane wymuszoną karbonatyzacją.

Zwykle piwa zawierają od 4% do 6% alkoholu, lecz może się ono wahać od 0.5% do nawet 20%, przy czym niektóre browary tworzą aż 40% piwa. Najwcześniejsze dowody fermentacji obejmują 13000-letnie pozostałości piwa o konsystencji kleiku. Jednak najwcześniejsze dowody chemiczne na piwo produkowane z jęczmienia pochodzą z około 3500 – 3100 p.n.e., a pochodzą one z Iranu. Od 2007 roku przemysł piwowarski jest uznawany za biznes globalny, składający się z kilku dominujących producentów piw na skalę masową oraz kilku tysięcy mniejszych producentów, produkujących tak zwane piwa kraftowe.

Piwo imbirowe

Jest to słodzony i gazowany napój często bezalkoholowy. Wytwarzany był poprzez naturalną fermentację przyprawy imbirowej, drożdży oraz cukru. W chwili obecnej jest on produkowany, a nie warzone, dość często z aromatami smakowymi i dodatkiem barwnika oraz sztucznym nagazowaniem.

Za początki piwa uważa się czasy kolonialnego handlu przyprawami ze Wschodem oraz z Karaibami produkującymi cukier. Piwo imbirowe było popularne w Wielkiej Brytani oraz jej koloniach od XVIII wieku. Zawartość alkoholu w piwach imbirowych zostało ograniczone do 2% w 1855 roku, z powodu podatku akcyzowego.

Warzone piwo imbirowe powstało w angielskim Yorkshire w połowie XVIII wieku. Stało się popularne w wielu krajach między innymi w RPA, Kanadzie, Stanach Zjednoczonych, Irlandii oraz oczywiście Wielkiej Brytani. Osiągnął szczyt popularności w XX wieku.