Przepisy na drinki z brandy – proste i szybkie

  • Diki Diki drink – składniki i przepis
    Mieszanka na bazie brandy z dodatkiem “szwedzkiego ponczu” oraz soku grejpfrutowego. Drink ten jest bardzo fajną propozycją na napój serwowany na przyjęciach czy też jako aromatyczny drink, którym możesz się pochwalić znajomym.
  • Common market drink – składniki i przepis
    Mieszanka ta składa się z dziewięciu składników, gdzie każdych pochodzi z innego kraju członkowskiego Europejskiej Wspólnoty Gospodarczej. Jest to drink wymagający lecz samo przygotowanie mieszanki jest bardzo proste.
  • Curacao punch drink – składniki i przepis
    Drink na bazie pomarańczowego curacao, z dodatkiem koniaku oraz rumu. Mieszanka ta jest łatwa w przygotowaniu i nie zajmuje wiele czasu. Napój ten jest dobry do spożycia podczas jedzenia wyrobów mącznych, jak na przykład makaron.
  • Brandy crusta drink – składniki i przepis
    Drink na bazie brandy z dodatkiem soku z cytryny, triple sec, maraschino oraz syropu cukrowego. Drink dobrze się prezentuje, oraz jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Mieszanka ta idealnie na wszelkiego rodzaju przyjęcia.
  • Savoy corpse reviver drink – składniki i przepis
    Jest to kolejny napój z serii Corpse Reviver, w tym przypadku głównym alkoholem jest brandy, z dodatkiem likierów miętowego oraz ziołowego. Drink tak jak w przypadku pozostałych zalecany jest do spożycia gdy potrzebujemy energii i oprzytomnienie.
  • Corpse reviver drink – składniki i przepis
    Kolejna z propozycji na drinka, który będzie służył nam jako pobudzacz, jest on wykonany na bazie koniaku, jabłkowej brandy oraz słodkiego wermutu. Poleca się spożywanie jego przed południem lub jeżeli jest nam potrzebna siła i energia.
  • Chicago drink – składniki i przepis
    Drink na bazie brandy z dodatkiem szampana, jest to kompozycja idealna na każdą porę roku oraz na wszelkiego rodzaju przyjęcia. Przygotowanie tego napoju nie zajmie wam dużo czasu, a jest to naprawdę interesująca propozycja.
  • Chatham Artillery Punch – składniki i przepis
    Jest to jedna z propozycji na mieszaninę kilku różnych alkoholi, poncz ten jest zazwyczaj przygotowywany w większych ilościach. Warto skosztować tej mieszanki i zaproponować ją znajomym.
  • Champagne drink – składniki i przepis
    Jest to drink jaka sama nazwa nas naprowadza na bazie szampana z dodatkiem koniaku, angostury oraz kostki cukru. Klasyczny drink z szampanem którego warto skosztować, jest to nieco inne połączenie ale warto go skosztować.
  • Singapore Sling drink – składniki i przepis
    Drink na bazie ginu z dodatkiem brandy, benedictine, soków i angostury. Przygotowanie tej mieszanki nie jest skomplikowane, lecz jest to nieco wymagający drink jeśli chodzi o skład.
  • Orange Summit drink – składniki i przepis
    Pyszna mieszanka cytrusów z gorzką czekoladą, a głównym składnikiem tej mieszanki jest grecka brandy. Przygotowanie tej mieszanki nie jest trudne i powinniście sobie z nią poradzić.
  • Metaxa sunset drink – składniki i przepis
    Jak sama nazwa wskazuje drink na bazie metaxy z dodatkiem soku pomarańczowego i grenadyny. Przygotowanie tej mieszanki jest przyjemne i szybkie, więc warto poznać tego drinka.
  • Lemonade falls drink – składniki i przepis
    Drink na bazie metaxy z dodatkiem lemoniady, jest to idealny drink na upalne letnie dni. Przygotowanie tej mieszanki nie sprawi wam problemu i będziecie mogli cieszyć się ze znajomymi tym pysznym napojem.
  • Brandy sour drink – składniki i przepis
    Drink to idealne połączenie cypryjskich walorów, jednym z nich jest brandy, a drugim cytryny z obu tych składników cypr jest znany. Przygotowanie tej mieszanki nie sprawi ci problemu i będziecie się mogli delektować tym pysznym napojem.
  • Brandy Manhattan drink – składniki i przepis
    Drink składający się jak sama nazwa wskazuje brandy, wermutu oraz odrobiny angostury. Przygotowanie tej mieszanki jest bardzo proste, a sam drink jest wart skosztowania.
  • Brandy Alexander drink – składniki i przepis
    Drink na bazie brandy z dodatkiem likieru kawowego oraz śmietanki, jest to idealne połączenie, które powinna wam posmakować. Mieszanka ta idealne wkomponuje się na imprezę czy też do deserów.
  • B & B drink – składniki i przepis
    Drink to połączenie ze sobą dwóch rodzajów alkoholi, jednym z nich jest brandy, natomiast drugim jest tutaj likier Benedictine. Przygotowanie tej mieszanki to nic trudnego, a nadaje się ona do picia przy obiedzie czy też przed snem.
  • Apple kneel drink – składniki i przepis
    Drink na bazie wiśniowej brandy z dodatkiem likieru jabłkowego, jest to bardzo ciekawe i pyszne połączenie, którego warto skosztować. Mieszanka ta jest łatwa i szybka w przygotowaniu.
  • Vieux Carre drink – składniki i przepis
    Vieux Carre drink to idealne połączenie żytniej whiskey z koniakiem oraz słodkim koniakiem i porzyprawami. Drink pochodzi z Nowego Orleanu, w którym powstał w 1930 roku. Nie ma zbyt wiele informacji o konkretnym powstaniu tegoż drinka, ale jest to bardzo ciekawe połączenie.

Drinki z brandy może i nie należą do popularnych, ale warto wiedzieć że istnieje kilka interesujących przepisów z dodatkiem brandy. Przygotowywanie tych drinków jest równie proste co każdego innego drinka, warto więc dodać je do swojej palety drinków. Drink z brandy, przykładowym takim drinkiem jest Apple-Knee, w którego skład wchodzi wiśniowa brandy.

Przepisy na drinki z brandy jakie znajdziecie na naszej stronie to ciekawe propozycje na połączenia z użyciem brandy. Należy również pamiętać, że niektóre koniaki również są uznawane za brandy, lecz o tym w dalszej części artykułu. Nie ma się więc co zastanawiać i pora zagłębić się w kolejny z gatunku alkoholi składnik.

Drinki z brandy – przepisy na fantastyczne drinki

Istnieje wiele rodzajów brandy jednym z nich jest produkowana w Grecji metaxa. Drinki z tym pysznym brandy, który jest wytwarzany z trzech gatunków winogron. Metaxa drink przepis, jaki możemy wam zaproponować to Metaxa Sunset. Znajdziemy jeszcze kilka drinków z tą ciekawą brandy, którą jest metaxa. Drinki te to Orange Summit oraz Lemonade Falls, oba te przepisy są łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Oczywiście istnieje wiele innych rodzajów brandy wymieniony powyżej jest jednym z popularniejszych, więc warto na niego zwrócić uwagę. Równie ciekawe są brandy wykonywanie z win nie winogronowych, jednym z takich przykładów jest brandy wiśniowe, a drink z nim był wspomniany powyżej. Drinki z koniakiem to również ciekawe mieszanki, przykładem takiego drinka będzie na przykład Vieux Carre.

Brandy – poznaj ten składnik

Jest to likier wykonywany z destylacji wszelkiego rodzaju win i zawiera ono od 35 procent alkoholu do 60 procent. Istnieje kilka rodzajów wytwarzania brandy, jednym z metod jest dojrzewanie w beczkach. Istnieje także metoda barwienia, czyli poprzez dodanie barwników karmelowych, które imitują efekt starzenia, a niektóre są wykonywane przez połączenie starzenia i barwienia. Do najbardziej znanych brandy należą koniaki i armaniaki produkowane w południowo-zachodniej Francji. Likiery te mogą być również wykonywane z destylacji wytłoków, zacieru lub win z innych owoców. Drinki z koniakiem wykonywane są tylko i wyłącznie c koniaku pochodzenia z regionu Cognac we Francji.

Brandy jest wykonywane z wina bazowego, który różni się od stołowych. Do produkcji brandy używa się wczesnych winogron, w celu uzyskania wyższego stężenia kwasu i niższego cukru.

Brandy – rodzaje i odmiany

Brandy dzielimy również na:

  • Cognac (koniak) – produkowany tylko w prowincji Cognac we Francji
  • Armagnac – również produkowany tylko we Francji w rejonie Armagnac
  • Brandy de Jerez – produkowana w całej Hiszpanii, lecz leżakować musi w regionie Jerez
  • Pisco – styl południowoamerykański, produkowane głównie w Peru i Chile.
  • American Brandy – produkowane na całym obszarze USA.
  • Eau-de-vie – to francuskie określenie smakowej brandy oznacza “wodę życia”.
  • Grappa – podobna do eau-de-vie, wykonywana we Włoszech przez fermentację i destylację wytłoków.
  • Brandy smakowa – jest to szeroka gama brandy, ponieważ można ją wytworzyć z każdego fermentującego owocu.

Brandy – historia

Brandy zostało wynalezione wraz z rozwojem destylacji, było to gdzieś w XVI wieku we Francji. Początkowo wino było destylowane w celu konserwacji, przed wypłynięciem w morze. Uważa się również, że było to robione w celu obniżenia objętości substancji. Najpopularniejszymi brandy były te produkowane we Francji oraz Hiszpanii. A następnie także w okolicach Morza Czarnego, głównie w Bułgarii, na Krymie oraz w Gruzji.