Chatham Artillery Punch – składniki i przepis
Skład:
- 8 cytryn
- 500 ml whiskey
- 500 ml koniaku
- 500 ml ciemnego rumu
- 1.5 l szampana
- 250 g cukru
- lód
Przygotowanie:
- Pierwszym krokiem będzie wyciśnięcie soku z cytryn, a następnie obieramy cytryny i skórki ugniatamy z cukrem.
- Odstawiamy na około godzinę i ponownie ugniatamy muddlerem.
- Dolewamy do skórek z cukrem, sok który wcześniej wycisnęliśmy. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się cukru. Odcedzamy przez sitko, w celu pozbycia się skórek.
- Potrzebujemy około 5 litrowy pojemnik w którym przygotujemy całą mieszaninę. Najpierw wrzucamy do niego lód mniej więcej do połowy.
- Wlewamy sok z cukrem, whiskey, koniak oraz ciemny rum. Całość należy zamieszać, po zamieszaniu wlewamy szampana i kontrolujemy smak naszej mieszanki.
Podsumowanie
Chatham Artillery Punch to bardzo ciekawa propozycja na mieszankę, którą możecie przygotować w dużej ilości, jest to bardzo ciekawe połączenie i może się wydawać, że jest nieco mocna lecz po skosztowaniu zmienicie zdanie. Jest to poncz wykonywany w bardzo łatwy sposób i może przekonać do siebie osoby które wcześniej nie przepadały na przykład za mieszankami z whiskey.
Inną propozycją na poncz jaką znajdziecie na naszej stronie jest Rumberry punch, jest on połączeniem żurawiny, rumu oraz piwa imbirowego. Oczywiście możecie przygotować najpierw mniejszą ilość w celu skosztowania, ale pamiętajcie o zachowaniu proporcji.