Sazerac drink – przepis i składniki
Składniki:
- 45 ml whisky
- 15 ml koniaku
- 10 ml absyntu
- 10 ml syropu cukrowego lub kostka cukru
- 2 dashe Peychaud’s Bitters
- 1 dash Angostura
Przygotowanie:
- Do szklanki w której podamy drinka wkładamy kostki lodu oraz wlewamy Absynt.
- Szklance odstawiamy aby się schłodziła.
- Do szklanicy z lodem wlewamy whiskey, koniak, syrop, angosturę oraz bitter.
- Całość mieszamy dość intensywnie, jeśli użyjecie kostki cukru to do momentu rozpuszczenia.
- Wylewamy zawartość ze szklanki którą chodziliśmy.
- Wlewamy do niej przez sitko mieszankę ze szklanicy.
- Możemy dodać kawałek skórki z cytryny.
Podsumowanie
Sazerac drink składniki jakie przedstawione są powyżej różnią się nieco od klasycznej wersji w klasyku używamy koniaku lub whisky, oraz nie dodajemy angostury, jeśli chcecie spróbować tej mieszanki w wersji klasycznej to przygotowywuje się ją identycznie. Jest to dość popularna mieszanka, uznawana przez niektórych za najstarszy koktajl. Sazerac drink przepis to pyszna mieszanka której warto posmakować.
Nazwa mieszanki pochodzi od firmy Sazerac de Forge et Fils marki koniak brandy. Drink wywodzi się z Nowego Orleanu sprzed wojny secesyjnej, chociaż znajdą się tacy którzy to kwestionują jednym z nich jest David Wondrich. W 2008 roku Sazerac został uznany za oficjalny cocktail stanowy Luizjany, jedak ustawa została odrzucona 8 kwietnia 2008 roku. Po dalszej debacie 23 czerwca 2008 roku został on uznany za oficjalny koktajl Nowego Orleanu.