Whiskey Sour – przepis i składniki
Whiskey Sour – składniki
- 45 bourbon whiskey
- 30 ml soku z cytryny
- 15 ml syropu cukrowego
- białko jajka
- kostki lodu
Whiskey Sour – przepis
Zaczynamy od włożenia szklanki w której podamy naszego drinka do lodówki. Następnie przygotowujemy jajko lekko je parzymy wrzucając na 10 sekund do wrzątku. Oddzielamy białko od żółtka i wlewamy białko do shakera wlewamy do niego sok z cytryny i syrop cukrowy i wrzucamy jedną kostkę lodu. Mieszamy energicznie shakerem, aby ubić białko. Kolejny krokiem jest wrzucenie reszty lodu oraz wlanie bourbonu. Znowu należy mocniej wstrząsnąć .
Podsumowanie
Whiskey sour z białkiem nadaję się dużo lepiej na zimowe dni, a bez białka jest lepsze podczas upałów. Dlatego zachęcam do spróbowania obydwu wersji jeżeli natomiast nie jesteś fanem jajka w drinku możesz go pominąć. Drink wymaga odpowiedniego zmieszania , warto więc spróbować przed pochwaleniem się znajomym tego znanego na cały świat. Whiskey sour z białkiem wymaga odpowiedniego wykonania aby osiągnąć odpowiednią konsystencję drinka. Podobnym równie ciekawym drinkiem jest Bourbon Whiskey John Collins, jest to bardzo interesująca mieszanka i drink znany z rodziny Collinsów. Operując na tych dwóch znanych i cenionych przepisów możecie pochwalić się nimi przed przyjaciółmi.