Chimayó drink – składniki i przepis
Skład:
- 45 ml tequili
- 30 ml cydru jabłkowego
- 10 ml soku z cytryny
- 10 ml creme de cassis (likier z czarnej porzeczki)
- kostki lodu
Chimayó drink – przepis:
- Wlej wszystkie składniki do szklanki z lodem.
- Delikatnie zamieszaj aby składniki się ze sobą połączyły.
- Jako dekoracja może nam posłużyć plaster cytryny bądź ćwiartka jabłka.
Podsumowanie
Chimayó drink składniki potrzebne do przyrządzenia tej mieszanki to przede wszystkim tequila oraz cydr jabłkowy. Chimayó drink przepis na ten napój jest banalnie prosty, gdyż łączymy ze sobą wszystkie składniki bezpośrednio z lodem w szklance, w której go podamy. Jest to interesująca propozycja na mieszankę z użyciem tequili jeśli szukacie innych drinków z tym rodzajem alkoholu to możemy wam polecić na przykład Margaritę która jest jednym z popularniejszych napojów z dodatkiem tequili.
Chimayó cocktail został wymyślony przez Arturo Jaramillo, właściciela restauracji Rancho de Chimayó w Chimayó, w Nowym Meksyku. Mieszanka powstała w 1965 roku, a zastosowanie w tym napoju jabłka wzięła się z racji, że region Chimayó jest obfity w jabłonnie. Jeśli szukacie podobnego drinka z nutą jabłka to możemy wam polecić Apple martini oraz Apple Kneel.