Agua de Valencia cocktail – składniki i przepis
Agua de Valencia cocktail – składniki
- 40 ml ginu
- 40 ml wódki
- 80 ml soku pomarańczowego
- 80 ml białego wina musującego
- 10 ml syropu cukrowego
Drink Agua de Valencia – przepis
Do shakera z kostkami lodu wlewamy gin, wódkę, sok pomarańczowy oraz jeśli chcemy syrop cukrowy. Całość porządnie zamieszaj i przelej do wcześniej schłodzonego kieliszka, oczywiście przelewamy przez sitko. Na końcu dolewamy wino musujące, a jako dekoracja może posłużyć ci plaster pomarańczy.
Podsumowanie
Agua de Valencia cocktail to bardzo ciekawa i przyjemna mieszanka trzech alkoholi z sokiem pomarańczowym oraz nutą syropu który nie jest konieczny. Mieszanka ta jest najczęściej podawana z Cavą ale możemy równie dobrze zastosować prosecco czy też szampana. Jeśli chodzi o ciekawe mieszanki z winem musującym to możemy wam polecić Tintoretto, które jest bardzo popularnym i lubianym drinkiem z tej kategorii.
Agua de Valencia drink powstał w 1959 roku, a został on wykonany przez Constante Gila w barze Cafe Madrid de Valencia w Wenecji w Hiszpanii. Ale w tych latach był on znany tylko nielicznym. Dopiero w latach 70. zaczął zyskiwać popularność.